De la începutul campionatului, Dinamo București susține campania de conștientizare a copiilor cu boli mitocondriale: “Cu Ștefi La Meci”.
O campanie inițiată de Asociația “Prietenii lui Ștefi” prin care se încearcă conștientizarea publicului cu problemele cu care se confruntă copiii cu boli mitocondriale în general și Ștefi (Ștefan Tudor Baciu) în special.
Astfel, Ștefi poate fi prezent la fiecare meci acasă al echipei favorite prin afișarea unui banner la tribună a două.
Și de această dată bannerul “Cu Ștefi La Meci” va fi însoțit de câteva mii de copii care vor fi prezenți la următoarele meciuri în care accesul adulților este interzis.
Afecțiunile mitocondriale sunt un grup de tulburări care apar că urmare a disfuncției lanțului respirator mitocondrial. Ele sunt rezultatul unei mutații fie în ADN mitocondrial (moștenit de la mamă) sau în ADN-ul nuclear (moștenit de la ambii părinți, purtători sănătoși și asimptomatici ai bolii, ori prin mutații de novo), conducând la funcțiile perturbate ale proteinelor și moleculelor care se află în mod normal în mitocondrii.
Mitocondriile sunt responsabile pentru crearea a peste 90% din energia necesară organismului pentru a susține viața și dezvoltarea. Când mitocondriile eșuază, în interiorul celulei se generează mai puțînă energie și se provoacă leziuni celulare, chiar și moartea celulei.
Nu există tratament curativ specific pentru bolile mitocondriale. Tratamentul bolilor mitocondriale este în mare măsură de susținere, paliativ.
În România, bolile mitocondriale sunt foarte puțîn cunoscute, au rată cea mai mică de diagnosticare din Europa datorită gradului redus de testare genetică, a lipsei de informare, lipsei specializării medicale dedicată bolilor rare și a unui centru dedicat, precum și lipsei de susținere pentru pacienții afectați.
La momentul actual, România este singură țară din UE care nu are în mod real un centru de expertiză medicală pentru boli congenitale de metabolism și boli mitocondriale și nu există un registru oficial pentru aceste boli.